I. RADIČOVÁ: Šéf VOP Nováky a členovia dozornej rady budú odvolaní

10.01.2012 Bratislava

Bratislava 10. januára (TASR) - Predseda predstavenstva Vojenského opravárenského podniku (VOP) Nováky Ľubomír Repčík a členovia dozornej rady podniku budú odvolaní. Rozhodla o tom predsedníčka vlády SR Iveta Radičová, ktorá je zároveň poverená riadením Ministerstva obrany (MO) SR. TASR o tom dnes informoval Tlačový a informačný odbor (TIO) Úradu vlády SR.

\"Celý postup vedenia VOP Nováky je od prvého momentu v rozpore so zákonom a stanovami VOP,\" povedala Radičová. VOP si v septembri a októbri 2011 požičal od spoločnosti Sitno Holding dovedna 70.000 eur, aby mohol zamestnancom zaplatiť mzdy. Po niekoľkých týždňoch, 1. decembra, šéf VOP uzavrel so Sitnom zmluvu, podľa ktorej môže spoločnosť rozpredávať založený majetok, ak podnik aj napriek výzve neuhradí čo i len jednu splátku. VOP v prospech Sitna založil deväť skladov a jednu zo štyroch výrobných hál, ktorú potrebujú na spracúvanie munície. O prípade informoval minulý týždeň denník Sme. Repčík pre denník potvrdil, že do 31. decembra, dokedy mali úver vrátiť, Sitnu neposlali ani cent. Rozpredávania majetku sa napriek tomu neobával a spoločnosť Sitno chcel presvedčiť, aby oddialila splatenie úveru. Sitnu šéfuje bývalý minister hospodárstva za SDK Ľudovít Černák.

Tlačový odbor úradu vlády informoval, že z dokumentov, ktoré na vyžiadanie predložil šéf VOP Repčík, a z Centrálneho registra zmlúv (CRZ) vyplýva, že úverové zmluvy, ktoré uzatvoril VOP, neboli zverejnené v CRZ podľa zákona. \"To znamená, že bola porušená zákonná povinnosť zverejňovania zmlúv a úverové zmluvy nikdy nenadobudli účinnosť,\" informoval tlačový odbor. Dodal, že neplatná je aj záložná zmluva, pretože bola uzavretá na neúčinné úverové zmluvy, teda na neexistujúci záväzok. Záložná zmluva bola podľa Úradu vlády (ÚV) SR navyše uzatvorená v rozpore so stanovami - bez predchádzajúceho súhlasu dozornej rady. Bez tohto súhlasu je zmluva podľa tlačového odboru rovnako neplatná.

Dozorná rada schválila záložnú zmluvu až následne s pripomienkou. Tá však nemohla byť do znenia zmluvy zapracovaná. Tlačový odbor ďalej informoval, že Repčík 5. decembra 2011 zavádzajúco informoval ministerstvo obrany, že sa pripravuje záložná zmluva, hoci bola uzatvorená už 1. decembra 2011. VOP mohol podľa ÚV SR o pôžičku na výplatu miezd zamestnancom požiadať ministerstvo financií alebo vládu SR.
 

Vyberte región